Bułeczki drożdżowe nadziewane mięsem mielonym z kapustą kiszoną, papryką i pomidorem

Te bułeczki to był taki mój niedzielny kaprys :) dwa dni wcześniej kupiłam ładny kawałek mięsa z łopatki wieprzowej (od razu poprosiłam o zmielenie, w domu mniej roboty;)) i tak się zastanawiałam do czego wykorzystać... Mięsa było sporo, więc tylko część zużyłam na farsz do bułeczek.
Ile ich wyszło? Nie policzyłam :) ale sporo i bardzo szybko znikały, bo są naprawdę pyszne! Tak na ciepło jak i na zimno.
Świetna propozycja na drugie śniadanie do pracy i szkoły lub na rodzinną wycieczkę czy piknik ;)

P.s. Lepienie bułeczek jest troszkę pracochłonne, dlatego dla bardziej leniwych proponuję wycinać większe koła. Można też zlepić jak calzone :)


Składniki:

Ciasto:
7 szkl. mąki pszennej + 2 łyżki
2 szkl. letniego mleka
2 łyżeczki soli
2 op suszonych drożdży
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki kwaśnej śmietany

Farsz:
1/2 kg mięsa mielonego
250 g kapusty kiszonej
1 duża papryka czerwona
1 duży pomidor
2-3 cebule
6-7 ząbków czosnku
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka soli
szczypta kminku

Dodatkowo:
200 g sera żółtego
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
1 jajko
2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Ciasto: Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy suszone drożdże, sól, mieszamy, robimy wgłębienie i wlewamy letnie mleko, 4 łyżki oliwy z oliwek oraz śmietanę. Całość mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Nacieramy kulę z ciasta łyżką oliwy i odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około godzinę.
Farsz: Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, przekładamy mięso i smażymy aż całkowicie straci surowość, następnie dusimy pod przykryciem około 15 minut.
W tym czasie drobno siekamy cebulę i czosnek oraz myjemy paprykę i pomidora. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Pomidora nacinamy, sparzamy i obieramy ze skórki, następnie również bardzo drobno siekamy lub miksujemy (ja zmiksowałam, ale można też zetrzeć na tarce). Kapustę kiszoną płuczemy 2 razy w wodzie, aby trochę straciła na kwasowości, następnie odciskamy i drobno siekamy na desce, aby nie ciągnęła się w bułeczkach.
Do mięsa na patelni dodajemy cebulę z czosnkiem i dusimy aż się zeszklą, następnie wrzucamy posiekaną kapustę kiszoną, dusimy pod przykryciem aż kapusta będzie miękka. Wtedy dokładamy paprykę i dusimy około 5-7 minut aż straci surowość i zmięknie. Następnie dodajemy papkę z pomidora i doprawiamy. Farsz studzimy.
Wykonanie bułeczek: Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na 2 części i każdą rozwałkowujemy na placek grubości około 3 mm. Wycinamy koła (ja użyłam miseczki mojego Dziecka, ale świetnie się też nadaje np. wiaderko po 1kg sera:)). Każde koło smarujemy na środku odrobiną koncentratu pomidorowego, łyżką nakładamy farsz, posypujemy startym żółtym serem, po czym składamy ciasto do środka dokładnie zlepiając końce. Odkładamy na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia łączeniem do spodu. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy jajkiem rozmąconym z 2 łyżkami mleka.
Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce.




Zobacz także:

12 komentarze

  1. wygląda smakowicie, ale gdzie ta kiszona kapusta? na surówkę czy do środka bułeczki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za uwagę :) chyba "zjadłam" tą część przepisu :) bo w tym samym czasie co go pisałam gotowałam zupkę dla Córeczki :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Od samego patrzenia zrobiłam się głodna ;) wyglądają pysznieeeeeee!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie tylko wyglądają :) polecam wypróbować ten przepis - zadowolenie murowane :)

      Usuń
  3. Uwielbiam takie wypieki! Połączenie kapusta kiszona + mięso mielone znam z pierogów, chętnie spróbuję je w wersji drożdżowej. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) te bułeczki stały się naszym hitem :)

      Usuń
  4. Mniam, kocham takie bułeczki, fantastycznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) jestem z nich dumna jakby nie wiem co to było :) a to po prostu bułeczki :)

      Usuń
  5. Wyglądają smakowicie, lubię takie przygotowywać, bo sprawdzają się idealnie na imprezach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na imprezie jeszcze ich nie wypróbowałam - nie było okazji :) ale sprawdzą się doskonale i na pewno znikną jako jedne z pierwszych ze stołu :)

      Usuń

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram