Sernik z bananowym shake i pianką Milky Way

Dziś prezentuję pyszny sernik, który bardzo przypadł mi do gustu już po tytule i składzie i po prostu musiałam go wypróbować. Przepis pochodzi od osoby, która zna się na ich pieczeniu bardzo dobrze i komponuje receptury z coraz to lepszym dodatkiem :)
Pozwalam sobie "skopiować" go jota w jotę, a w oryginale (i z dużo ładniejszym zdjęciem) znajdziecie go TUTAJ (jak i wiele innych smakołyków;))
Dodam jeszcze tylko, że ja go piekłam ciut dłużej - po czasie wskazanym w przepisie zmniejszyłam temperaturę do około 150-160 stopni i piekłam jeszcze 20 minut, tylko dlatego, że mój ser był za rzadki. A na piankę Milky Way użyłam mniej kremówki (około 230-235ml), bo chciałam, aby masa była gęściejsza, a to dlatego, że nie miałam czasu go schłodzić - od razu musiał zostać rozkrojony i znikał w ekspresowym tempie :)


Składniki:

Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
120 g masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
3 łyżki cukru

Masa bananowa:
½ kg twarogu mielonego –może być z wiaderka
½ szklanki cukru
1 torebka cukru waniliowego
4 jajka
2 dojrzałe banany
¾ szklanki mleka
1 budyń bananowy
2 łyżki soku z cytryny

Pianka Milky Way:
*250 ml śmietany kremówki+3 łyżki   *(dałam ok. 235ml)
3 batoniki milky way
2 łyżki cukru pudru trzcinowego
1 śmietan fiks
Wiórki kokosowe lub starta czekolada do dekoracji  (nie zdążyłam dać nic;))

Sposób przygotowania:

CIASTO: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem, dodać żółtka oraz posiekane masło. Zagnieść kruche ciasto. Wylepić dno wyłożonej pergaminem tortownicy o śr 24 cm.
Wsadzić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
MASA BANANOWA: Jajka ubić na puszysto z cukrami, dodać zmielony twaróg, zmiksować.
Banany obrać ze skórki skropić sokiem z cytryny, zblenderować z mlekiem na shake wlać do masy serowej, dodać budyń, wszystko krótko wymieszać.  Nie miksować długo, aby nie wtłaczać do sernika dużo powietrza – wtedy sernik może popękać, a ma być równy jak stół. 
Tak przygotowaną masę wylać na kruchy spód, przykryć wierzch folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika. piec około 50 minut. Wystudzić.
PIANKA MILKY WAY:Batoniki rozdrobnić, przełożyć do rondelka, wlać 3 łyżki śmietany kremówki i podgrzewać, cały czas mieszając, do momentu rozpuszczenia batoników-nie gotować!  
Odstawić do przestudzenia. 
Zimną z lodówki kremówkę ubić na sztywno (uważać, żeby nie przebić śmietany-może się zwarzyć), pod koniec dodając cukier puder i śmietan fiks oraz ostudzoną masę milky way, wymieszać. 
Rozsmarować na zimnym serniku posypać wiórkami lub czekoladą. 
Schłodzić w lodówce.

Zobacz także:

0 komentarze

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram