Babka piernikowa

Babka piernikowa to nie tradycyjny piernik, ale jest smaczna i ekspresowa w przygotowaniu. Zamiast zwykłej babki-murzynka upiekłam piernikową i już wiem, że na święta upiekę ich jeszcze trzy :)
Polewa z białej czekolady idealnie łączy się smakowo z korzenną nutą wypieku...


Składniki:

2 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mleka
1/2 kostki margaryny
2/3 szkl. cukru
1 jajko
1 łyżka oleju
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka kawy zbożowej
1 łyżka kakao

Polewa:
1/2 tabliczki białej czekolady
1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

Margarynę ucieramy mikserem (najlepiej, aby była w temperaturze pokojowej, ale niekoniecznie). Dodajemy cukier i jajko, ucieramy na puszystą masę aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy olej, przesianą mąkę, sodę, kakao, kawę zbożową i przyprawę do piernika i mleko. wszystko razem mieszamy i miksujemy na gładką masę (będzie raczej gęsta).
Ciasto przelewamy do przygotowanej foremki do babek z kominem (ja użyłam silikonowej, metalową należy wysmarować masłem i wysypać mąką lub bułką tartą).
Pieczemy około 1 godzinę w 180 stopniach (do suchego patyczka).
Ostudzoną babkę ozdabiamy polewą: mleko z czekoladą połamaną na kostki podgrzewamy na małym ogniu lub w kąpieli wodnej w rozpuszczenia czekolady.



zBLOGowani.plŚwiąteczne słodkości! Korzenne przysmaki

Zobacz także:

0 komentarze

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram