Wytrawna chałka buraczana

Pomysł na pieczywo w kolorze buraczkowym wpadł niedawno (przy okazji robienia tego calzone), taką chałkę przygotowałam zachwycona kolorem i wyglądem, a po upieczeniu smakiem - doskonała z samym masłem!


Składniki:

1 szkl. mąki pszennej
1,5 szkl. mąki krupczatki
4 łyżki otrębów żytnich
1/2 szkl. letniego mleka
8 g suszonych drożdży
3 łyżki buraków startych na najdrobniejszych oczkach (z sokiem)
szczypta soli
2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
1 jajko

+ 1 jajko do posmarowania
otręby żytnie do posypania

Sposób przygotowania:

Do dużej miski przesiewamy obie mąki (krupczatki można nie przesiewać), wsypujemy drożdże, mieszamy, dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy gładkie ciasto (około 7-8 minut od momentu połączenia składników). Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy i dzielimy na trzy równe części - z każdej z nich formujemy wałeczek długości około 25-30 cm.
Wałeczki układamy obok siebie, sklejamy ze sobą w jednym końcu i zaplatamy warkocz, końcówki również starannie sklejamy. Odstawiamy na 20 minut, aby ciasto odpoczęło.
Tuż przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy szczyptą otrębów żytnich. Pieczemy około 30-35 minut w 170 stopniach.
Piekarnika nie musimy rozgrzewać - chałka będzie wyrastać wraz ze wzrostem temperatury. Jeśli wkładamy do zimnego czas pieczenia należy wydłużyć o kilka minut.


Zobacz także:

0 komentarze

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram