Placki ziemniaczane, tzw. bliny

Placki ziemniaczane, bliny, ołatki... nazw jest wiele, a placki te same - na pewno nie dietetyczne, ale pyszne placuszki, którymi zajada się każdy! Osobiście - uwielbiam! :)


Składniki:

ziemniaki (po starciu 2 litry)
2 szkl mąki pszennej
2-3 jajka
1 cebula
sól
pieprz
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy, myjemy i wraz z cebulą ścieramy na drobnych oczkach tarki. Dodajemy do nich jajka, przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, doprawiamy solą i pieprzem (dość sporo na tą ilość ciasta). Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy porcje ciasta, spłaszczamy formując cienkie placuszki (lekko wyrosną). Smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podajemy na ciepło lub na zimno.


Smaczna JesieńPlacuszki i racuszki

Zobacz także:

0 komentarze

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram