Bułeczki malinowe - plecione gniazdka

Te bułeczki to był strzał w dziesiątkę - mają lekko słodki, malinowy posmak. Świetnie smakują nawet same - mięciutkie i puszyste :)


Składniki:

4 szkl. mąki pszennej
1 szkl. letniego mleka
8 g suszonych drożdży
10 łyżek soku malinowego
szczypta soli
szczypta cukru
2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
1 jajko

+ 1 jajko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, mieszamy, dodajemy jajko, sól, cukier, letnie mleko, olej, mieszamy. Następnie wlewamy sok malinowy i wyrabiamy gładkie ciasto (około 7-8 minut od momentu połączenia składników). W razie potrzeby podsypujemy jeszcze odrobiną mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy i dzielimy na równe części (ja podzieliłam na 8, ale jeśli chcemy mniejsze bułeczki trzeba na więcej).
Każdy kawałek rolujemy w wałeczek, zawiązujemy na środku pętelkę i oba końce owijamy dookoła na końcu je ze sobą zlepiając (możemy też podzielić ciasto na 2 nierówne części: jedną zwinąć w kółko, a drugą to kółko oplatać; można też z każdego kawałka ulepić 3 małe wałeczki, zapleść w warkocz i połączyć końce). Układamy w brytfannie na papierze do pieczenia w odstępach od siebie (wyrosną podczas pieczenia). Pozostawiamy na 15 minut, aby ciasto odpoczęło. Przed pieczeniem smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.


Zobacz także:

2 komentarze

  1. Ciekawy pomysł z tym sokiem malinowym :)
    Pięknie je zaplotłaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) jak to mówią "im dalej w las..." - przy 2 zaczęłam nabierać wprawy i wychodziły coraz ładniejsze :)

      Usuń

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram