Bułeczki pszenne "poszarpane"

Bułeczki są proste i o tyle fajne, że żadna nie ma idealnego kształtu, pomimo ich wcześniejszego formowania - to był cel zamierzony :) bo niby dlaczego ma być wszystko takie idealne i ułożone :) zjedliśmy je maczając w dżemie i popijając mlekiem :)


Składniki:
 
2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. otrębów pszennych
1/2 szkl. mleka
20 g drożdży
2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru
+ 1 jajko do posmarowania

Sposób przygotowania:

W letnim mleku rozpuszczamy roztarte z cukrem i łyżką mąki drożdże. Po 10 minutach wlewamy je do miski z przesianą mąką i olejem, wsypujemy otręby i cukier z solą. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Naoliwiamy z każdej strony i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość wyrabiamy króciutko i formujemy bułeczki w taki sposób, aby ich powierzchnia nie była gładka i idealna (każdy kawałek tylko ściskamy w rękach na kształt kuli i odkładamy). Pozostawiamy na 20 minut, aby ciasto odpoczęło i lekko wyrosło. Można je ponacinać w dowolny sposób. Przed pieczeniem smarujemy bułeczki roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 15 minut w około 200 stopniach.

Zobacz także:

0 komentarze

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram