Nietypowe "sushi"

Ta przekąska wymaga sporo pracy i poświęcenia, bo napełnianie małych krążków to praca misterna, ale bardzo efektowna i smaczna. Choć na przyszłość, gdybym miała je robić (a myślę, że okazja się znajdzie) to farsz dodatkowo bym doprawiła, ale wyglądem chciałabym takie same.
To właśnie z tych przekąsek pozostało mi farszu, który dorobiłam i przerobiłam na tą potrawkę.

Składniki:

1/2 szkl. ryżu
4-5 grzybków mun
1 duża marchewka
2 duże, grube pory
sól
pieprz

Dekoracja:
szczypiorek
świeża natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Ryż gotujemy w szklance wody lekko osolonej na sypko. Grzyby mun moczymy 20 minut we wrzątku, następnie gotujemy 15 minut i drobno kroimy. Z pora zdejmujemy pierwszą warstwę, następnie odcinamy część z korzonkami i liście. Pozostałą część kroimy w mniejsze kawałki (3-4 cm) Wrzucamy na wrzącą wodę na 1,5 minuty. Odsączamy, studzimy. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w kwadratowe paseczki grubości około 0,5 cm, a długości takiej, jak kawałki pora. Gotujemy około 7 minut (nie może być zbyt miękka!). Z ostudzonych krążków pora wyjmujemy środki (zostawiamy 3 zewnętrzne warstwy liścia) i siekamy. W misce mieszamy ryż, grzyby, posiekany por i doprawiamy pieprzem do smaku. W krążki pora wkładamy 2-3 kawałki marchewki, wypełniamy pozostałą przestrzeń nadzieniem ryżowym. Całość obwiązujemy niteczkami ze szczypiorku - dla ozdoby. Pomiędzy "sushi" (można do każdego kawałka za niteczkę szczypiorku) wkładamy świeżą natkę pietruszki.




Zobacz także:

0 komentarze

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram