"Kiszone" kotlety mielone

Do tej pory mielone robiłam tradycyjne lub z pieczarkami. Ale do obiadu lubię je jeść z ogórkiem kiszonym jako dodatkiem, więc tu połączyłam te smaki w kotlecie, papryka jest tylko na kolor i przełamanie smaku - wyszły przepyszne! :) zagoszczą na stałe :)


Składniki:

500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
2-3 większe ogórki kiszone
1/2 papryki czerwonej
1/2 kostki sera feta
1 jajko
7-8 łyżek bułki tartej (+ do obtaczania)
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka bazylii
szczypta kminku

Sposób przygotowania:

Na tarce o grubych oczkach ścieramy ser feta, paprykę i ogórki kiszone (ja użyłam kiszonych już startych). Dodajemy je do mięsa i dokładnie wyrabiamy. Następnie przyprawiamy, dodajemy jajko i bułkę tartą i ponownie wyrabiamy. 
Z masy formujemy zgrabne kotleciki, lekko je spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, na wolnym ogniu (żeby w środku się upiekły).

Zobacz także:

0 komentarze

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram