Chleb słonecznikowy

Włączyłam dziś komputer dopiero w południe... I od razu trafiłam na artykuł o tym, że dziś, czyli 16 października, jest Światowy Dzień Chleba. Powędrowałam więc do kuchni i szybciutko wyrobiłam ciasto na domowy chlebek - mój pierwszy! :D
Przepisów miałam kilka, natomiast do każdego brakowało mi coś... Wreszcie wybrałam taki, który najbardziej mogłam zmodyfikować pod posiadane składniki i oto prezentuję pyszniutki i aromatyczny chlebuś ziołowy z ziarnami słonecznika :) Mąż już po pierwszym kęsie powiedział "musisz upiec taki dla moich rodziców, zawiozę im" :)


Składniki:

4-4,5 szkl. mąki (w zależności od typu)
25 g świeżych drożdży
400 ml ciepłej wody
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru
2 łyżeczki suszonej bazylii
2 łyżeczki ziół prowansalskich
2 łyżeczki oregano
2 garście ziaren słonecznika

Dodatkowo:
masło lub margaryna do wysmarowania formy
bułka tarta do wysypania formy (ja piekłam w wymiarach 34x9cm)

Sposób przygotowania:

Do letniej (nie gorącej!) wody dodajemy cukier, drożdże i jajko. Dokładnie mieszamy. Przelewamy do dużej miski z przesianą mąką oraz ziołami i solą. Dosypujemy 2 garście ziaren słonecznika. Wyrabiamy ciasto, miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto wyrośnie (minimum podwoi objętość) przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki (możemy sobie pomóc lekko zwilżając ręce).
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę.
Tuż po wyjęciu smarujemy chleb wodą (żeby skórka nie była twarda).
Smacznego :-)



Przepis dołączam do akcji:

World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014)

Jeśli również chcesz dołączyć do akcji wejdź tutaj:
http://www.kochtopf.me/announcing-world-bread-day-2014

A tu znajduje się tu polska instrukcja dotycząca udziału. 
http://zapachchleba.blogspot.com.es/2014/10/swiatowy-dzien-chleba-zaproszenie.html

Zobacz także:

4 komentarze

  1. Piękny bochenek chleba super pomysł z dodatkiem ziół. Wyobrażam sobie jak musiało u Ciebie pachnieć w czasie pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pachniało wspaniale!:) uwielbiam zapach ciasta drożdżowego i świeżego pieczywa, a tu miałam takie domowe zapachy :) no i jeszcze ciepły chlebuś został rozkrojony :)

      Usuń
  2. I would like to try a slice right now! Thank you for participating in World Bread Day 2014!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I will send a slice willingly ;)
      Thank you for the great fun in action :)
      I'm look forward to summation :)

      Usuń

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram