Szybki jabłecznik

Jabłka się u mnie powoli kończą, nie mogłam więc zmarnować okazji, aby jeszcze coś z nich upiec. Wzięłam pierwszy z brzegu, dawno nie używany przepis - miało być szybko i pysznie i właśnie tak jest :) Ciasto pyszne - mało słodkie, lekko kwaskowe - takie lubimy :D taka trochę inna szarlotka :)


Składniki:

1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
1 kostka masła 82% tłuszczu
1/2 szkl. cukru
3 duże jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek śmietany 30%
4-5 jabłek
2 płaskie łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Masło ucieramy mikserem, dodajemy cukier i miksujemy na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku, po każdym dodaniu ucieramy na najmniejszych obrotach miksera do połączenia składników. Do masy wsypujemy proszek do pieczenia i mąkę, dokładnie łączymy. Wlewamy śmietanę i jeszcze raz miksujemy.
Ciasto przekładamy do tortownicy (24-26cm) i wyrównujemy wierzch.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Wydrążamy gniazda nasienne i nacinamy lekko w prążki lub w krateczkę. Układamy na cieście, lekko wciskamy. Posypujemy cukrem trzcinowym i cynamonem.
Całość pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni.

Rady:
Tortownicę można nasmarować masłem i wysypać bułką tartą lub tak jak ja to zrobiłam - wyłożyć papierem do pieczenia.

Zobacz także:

0 komentarze

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram