Śliwkowo-paprykowe pałki z kaszą gryczaną

Kolejne danie przygotowane z myślą o konkursie. Piekłam razem z kąskami, na które przepis tutaj. Ciekawy pomysł na obiad. Upieczone pałki mają słodką skórkę, a mięso w środku ma delikatnie paprykowy posmak. Szczerze mówiąc - zaskoczyły mnie smakiem :) robiłam podobne w powidłach morelowych, a te są równie pyszne. I z wielką przyjemnością ogryzałam kosteczki :)


Składniki:

4 pałki kurczaka
2 łyżki powideł śliwkowych (przepis tutaj)
1 torebka kaszy gryczanej
1 papryka czerwona
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
1 płaska łyżeczka ostrej papryki mielonej
1/2 łyżeczki pieprzu
1 płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka
1 płaska łyżeczka kminku
1 płaska łyżeczka szałwii
2 łyżki soli

świeża natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pałki myjemy i zanurzamy w wodzie z solą na minimum 1 godzinę (ja zostawiłam na całą noc). Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paseczki. Powidła, sos sojowy i przyprawy mieszamy.
Przygotowujemy naczynie, w którym będziemy piec - dno smarujemy 1,5 łyżki marynaty. Pałki odsączamy z wody, układamy na marynacie w naczyniu, pokrywamy pozostałą marynatą i posypujemy pokrojoną papryką. Odstawiamy na około pół godziny.
Formę przed pieczeniem przykrywamy folią aluminiową - błyszczącą stroną do mięsa. 
Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 stopni, następnie zdejmujemy folię, mieszamy - aby pałki znalazły się na wierzchu i dopiekamy jeszcze około 10 minut, do zrumienienia skórki. 
Kaszę gryczaną przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. 
Pałki podajemy z kaszą, dekorujemy świeżą natką pietruszki.




Zobacz także:

2 komentarze

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram