Sałatka z fasolki szparagowej - w słoiki

Teraz na blogu pojawi się seria przetworów, które przygotowałam w tym roku. Wcześniej raczej tego nie robiłam - to znaczy ogórki kwaszone, dżem jabłkowy i truskawkowy w małych ilościach to tak. Ale to dlatego, że jeżdżąc do Warszawy busem nie mogłam zabrać ze sobą 20 kg ogórków czy 5 łubianek truskawek :) nie mam tyle siły :) poza tym wszystkie przetwory wymagają poświęcenia sporej ilości czasu, a ja po pracy ugotowałam coś (albo i nie) i nie miałam motywacji stać do późnej nocy - bo rano trzeba wstać i znów zasiadać do papierków i cyferek... Jak przyjeżdżałam na weekend trochę pomagałam przy słoikowaniu.
A w tym roku narobiłam się sporo, bo po prostu miałam na to ochotę :) Mąż mi się dziwił i pytał czy mi się chce, bo przecież bardzo dużo czasu i energii zajmuje opieka nad dzieckiem, a ja mu odpowiadałam, że może właśnie dlatego - że potrzebuję jakiejś odskoczni od tego. Poza tym dużo przetworów robiłam właśnie z myślą o Córci - dżemy, powidła i kompoty z owoców niepryskanych i do tego domowej roboty sprawdzą się idealnie jak nam Niunia podrośnie i zacznie takie rzeczy jeść :) a i Ona miała radochę mogąc mnie obserwować jak kroję, siekam, myję, mieszam - zauważyłam, że bardzo to lubi :) nawet zwykłe obieranie ziemniaków Ją cieszy :)

Prezentację zaczynam od pysznej sałatki, na którą przepis dostałam od Siostry. Bardzo mi smakuje jako dodatek do obiadu, co w sumie nie jest dziwne, bo ja uwielbiam fasolkę! :)


Składniki na 3,3 litra sałatki:

2 kg żółtej fasolki szparagowej
1/2 kg marchewki
40 dag cebuli
2 duże papryki czerwone
2 słoiczki koncentratu pomidorowego
2 szkl. oleju
6 łyżek cukru
3 łyżki soli
3 liście laurowe
2 łyżki octu 10%
1 płaska łyżeczka pieprzu

Sposób przygotowania:

Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na pół lub mniejsze kawałki. Gotujemy około 15 minut w wodzie z łyżką soli i szczyptą cukru. Odcedzamy.
Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule obieramy, kroimy w cienkie półtalarki. Paprykę myjemy i kroimy w małe paseczki.
Marchewkę i cebulę dusimy około 15 minut na rozgrzanym oleju z liśćmi laurowymi, pieprzem, pozostałą solą i cukrem. Dodajemy koncentraty pomidorowe i ocet. Dokładnie mieszamy i łączymy w dużym garnku wraz z fasolką. Dusimy razem jeszcze około 7 minut. Pod koniec dodajemy paprykę.
Gorącą sałatkę przekładamy do wyparzonych słoików, wycieramy gwint i dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy minimum 20 minut.




Zobacz także:

0 komentarze

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram