Potrawka z kurczaka z kaszą gryczaną i węgierkami

Kolejne danie, które wymyśliłam na trwający konkurs kreatywny - robi się na jednej patelni i praktycznie samo! :) Ja w tym czasie popijałam kawę przed telewizorem ;) efekt - coś pysznego :) gdyby nie konkurs pewnie nigdy bym nie zrobiła obiadu ze śliwką, a tak - mam kolejną pyszną pozycję obiadową w przepisowniku :) a w zasadzie to już 3 pozycje! :)
Na dodanie kukurydzy wpadłam przeglądając gazetkę promocyjną z supermarketu ;) dzięki niej potrawa jest kolorowa, a ponieważ kukurydza, tak jak śliwki, jest słodka to dobrze się ze sobą te składniki skomponowały :)

W poprzednich 2 potrawach użyłam powideł śliwkowych (przepis tutaj). Do tej potrzebowałam świeżych śliwek, niestety - już nie sięgałam, aby je zerwać, a z ziemi zbierać nie chciałam, bo w większości były robaczywe. Wdrapałam się więc na tą suchą śliwkę :D

A Mąż po powrocie jedząc potrawkę zapytał czy aż trzeba było konkursu, żebym mu częściej kaszę gryczaną gotowała :D bardzo ją lubi, ja zresztą też, ale jakoś tak zawsze wychodziło, że do obiadu były ziemniaki, makaron... Zawstydził mnie, ale ma rację - kasza jest bardzo zdrowa i będę ją przyrządzać częściej :) nie przepada za to za kukurydzą w potrawach, ale zjadł ze smakiem - dla mnie to sukces :)


Składniki:

1 cała pierś kurczaka
2 torebki kaszy gryczanej (200g)
10-15 śliwek węgierek
1 puszka kukurydzy
2 szklanki wrzątku
1/2 kostki rosołowej
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej
2 łyżeczki szałwii
1 czubata łyżeczka lubczyku
1 płaska łyżeczka oregano
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
2-3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w kostkę (niezbyt małą). Kukurydzę odsączamy z zalewy (nie do końca - zostawiamy odrobinę). Śliwki dzielimy na połówki i pozbawiamy pestek.
Na patelni (u mnie ceramiczna) mocno rozgrzewamy olej, wrzucamy kawałki kurczaka i obsmażamy z każdej strony, jednocześnie dodając przyprawy. Następnie wsypujemy kaszę, dolewamy 2 szklanki wrzątku, wrzucamy pół kostki rosołowej, mieszamy i przykrywamy patelnię. Dusimy na małym ogniu do czasu, aż kasza będzie miękka i sypka (około pół godziny). Dodajemy kukurydzę z odrobiną zalewy i śliwki, mieszamy i podgrzewamy jeszcze chwilę (około 3-5 minut), po czym wyłączamy gaz i zostawiamy pod przykryciem na około 10 minut - aby smaki się przegryzły, a śliwki bardziej zmiękły.
Podajemy jako samodzielne danie, dekorujemy świeżą natką pietruszki. 
Natkę pietruszki można też posiekać i dodać do potrawy (na sam koniec gotowania).



Zobacz także:

1 komentarze

  1. Smacznie i zdrowo jak to z kaszą gryszaną!
    Jeśli mogę polecam w kuchni naczynia Granchio :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram