Ogórki z musztardą - w słoiki

Świetne jako przystawka na zakrapianą imprezę :) ale nie tylko :) ja zrobiłam (i tak polecam) z ogórków średniej wielkości - nie przerośniętych. Zbyt duże mają za dużo miąższu i twardą skórkę, przez co ogórki wychodzą twarde zamiast chrupiących. Duże pewnie lepiej byłoby obrać ze skórki.

 
Składniki:

4-5 kg ogórków gruntowych
5 szkl. wody
1 szkl. octu 10% (Parczew)
1 i 1/2 szkl. cukru
5 łyżek musztardy
6 ziaren ziela angielskiego
7 ziaren pieprzu
4-5 liści laurowych
3 łyżki soli

Sposób przygotowania:
 
Ogórki dokładnie myjemy, odcinamy końcówki, kroimy wzdłuż na ćwiartki. Z każdej ćwiartki wycinamy miąższ z ziarnami (nożem lub łyżeczką deserową). Układamy ciasno w słoikach.
Z podanych składników gotujemy zalewę, studzimy. Zalewamy przygotowane ogórki. Pasteryzujemy około 10 minut.

Zobacz także:

0 komentarze

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram