Muffinki czekoladowe

Była sobota... Od rana chodziła za mną myśl "chcę coś dobrego, coś słodkiego", ale tylko takie chęci były - piec mi się nie chciało. Jakoś byłam przekonana, że tego dnia nic mi się nie uda. Jednak trafiła się mała pomocnica ;) nieco ponad 4-letnia :) z miłą chęcią mi pomagała, chociaż w zasadzie to było odwrotnie, to ja byłam jej pomocnicą - tylko podawałam składniki, przelałam masę do foremek i wstawiłam do piekarnika ;) ale całe ciasto wymieszała sama! :)
A gotowe muffinki dekorowała perełkami i pisakami cukrowymi - niestety nie mam zdjęcia, bo od razu były jedzone :D może następnym razem w porę o tym pomyślę :)



Składniki na 18-20 muffinek:

2,5 szkl. mąki
1 i 1/3 szkl. mleka
4 jajka
1/2 szkl. cukru
2 cukry wanilinowe
1/2 kostki masła
2 łyżki kakao
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
100 gram czekolady mlecznej (1 tabliczka)

Sposób przygotowania:

Jajka ubijamy, dolewamy mleko i masło rozpuszczone w kąpieli wodnej. Mąkę z cukrem i cukrem wanilinowym oraz pozostałymi suchymi składnikami, czyli kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i solą mieszamy w misce. Dolewamy mokre składniki, mieszamy łyżką, do uzyskania jednolitej masy. Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do ciasta, mieszamy. Ciasto nakładamy łyżką do foremek (do wysokości 7/8). Pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Moja wersja ciasta jest bardzo mało słodka ze względu na dodaną czekoladę mleczną - dopiero ta czekolada sprawia, że czuć słodycz w każdym kęsie :)




Zobacz także:

0 komentarze

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram