Kopytka z cebulkową okrasą

Na kopytka przepisów jest mnóstwo. Większość z nich nakazuje dodać mąkę pszenną - moja Mama wyłącznie ziemniaczaną. Takie kopytka znam z dzieciństwa i takie robię najczęściej. Najczęściej nie znaczy zawsze, bo na przykład czasem nie mam tyle mąki ziemniaczanej i mieszam z pszenną :)
Ale jak już robię to nie na jedną porcję - hurtem :) jedzenia na 2 dni, a jeszcze i zamrożę czasem - w "dzień leniucha" jak znalazł :D


Składniki:

Kopytka:
3 kg ziemniaków
3 jajka
mąka ziemniaczana
sól
pieprz
mąka pszenna do podsypywania

Okrasa:
masło
cebula

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Rozcieramy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Studzimy. 1/4 ziemniaków zrzucamy na pozostałe, a w ich miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wbijamy jajka, przyprawiamy pieprzem i całość zagniatamy na jednolitą masę.
Masę dzielimy na porcje i na podsypanej dość grubo mąką stolnicy robimy wałeczki, które kroimy na mniejsze kawałki (małe romby).
W dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy i wrzucamy porcjami kopytka. Ostrożnie mieszamy, żeby nie przykleiły się do dna i gotujemy aż wypłyną na wierzch. Od momentu wypłynięcia gotujemy jeszcze około 1-2 minuty.
Cebulkę obieramy, siekamy, złocimy na rozgrzanym maśle. Polewamy kopytka okrasą.

To jest wersja bezmięsna, a można również podsmażyć pokrojony boczek lub słoninę. Ja choć nie lubię boczku, to w takiej postaci zjadam :)



Zobacz także:

0 komentarze

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram