Kompot z węgierek - w słoiki

Jak już pisałam - dżemy i kompoty robiłam z myślą o Córeczce. Kompot ze śliwek ma dużo właściwości, między innymi reguluje pracę przewodu pokarmowego.
Dla nas też będzie to miłe wspomnienie lata :)


Składniki:

śliwki węgierki
cukier kryształ
woda

Sposób przygotowania:

Przegotowujemy wodę. Odstawiamy do ostudzenia.
Śliwki dokładnie myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestkę. Wrzucamy do wyparzonych słoików do wysokości 7/8 słoika (tak, aby zostawić trochę miejsca od gwintu). Wsypujemy 4-5 łyżek cukru i zalewamy przegotowaną zimną wodą.
Pasteryzujemy 20-30 minut, w zależności od wielkości słoików.


Zobacz także:

1 komentarze

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram