Dżem malinowy - 100% naturalny

Poprosiłam Męża, żeby mi kupił trochę malin na targu, a On mi mówi, że na działce rosną. Urwał i przywiózł, a ja już wiedziałam jak zrobić z nich użytek :)
Jeszcze do żadnego dżemu nie dodałam cukru żelującego - robię z myślą o mojej małej Córci i wolę, żeby były naturalne i zdrowe!

Dżem malinowy - 100 % naturalny

Składniki:

1 łubianka malin
5-7 czubatych łyżek cukru

Sposób przygotowania:

Maliny płuczemy pod małym strumieniem wody (żeby ich nie uszkodzić). Zasypujemy 4-5 łyżkami cukru. Jak tylko puszczą sok smażymy na małym ogniu, aby lekko pyrkał, co jakiś czas mieszając.
Po około 3 godzinach, gdy sok odparuje, a dżem zacznie nabierać pożądanej konsystencji sprawdzamy jego słodkość - jeśli trzeba dosładzamy (ja dałam w sumie 6 dużych czubatych łyżek).
Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, wycieramy gwint i zakręcamy. Pasteryzujemy 20-25 minut.
Z podanych proporcji wyszły mi 3 słoiczki 0,33l i 2 małe (po koncentracie pomidorowym-190g).


Dżem malinowy - 100 % naturalny

Dżem malinowy - 100 % naturalny

Zobacz także:

0 komentarze

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram