Ciasto biało-brązowe

Pod takim tytułem "siedzi" ciasto w zeszycie mojej Mamy. To właśnie m.in. to ciasto piekłam jako małolatka bardzo często. Potem zostało zapomniane, a ja właśnie teraz miałam na niego smaczek :) jest bardzo szybki w przygotowaniu, kilka minut i gotowe. A co dla mnie było ważne - miałam wszystkie składniki pod ręką. Pewnie większość ludzi w domu ja ma, więc polecam go jako awaryjne na wypadek gości :)


Składniki:

5 jajek
2 i 1/2 szkl. mąki
1 szkl. cukru
3/4 szkl. oleju
3/4 szkl. wody
2 łyżki kakao
2 płaski łyżki proszku do pieczenia
olejek rumowy (lub arakowy)

Sposób przygotowania:

Jajka ubijamy z cukrem aż podwoją objętość, następnie wsypujemy 1/2 szklanki mąki, miksujemy, dodajemy olej i 1/4 szklanki wody, miksujemy. Dodajemy pozostałą mąkę i wodę, ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i olejek rumowy i jeszcze raz krótko miksujemy.
Ciasto dzielimy na 2 części do jednej dodajemy kakao.
Wylewamy na przemian do blaszki (25x25) wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około godzinę w 200 stopniach.




Zobacz także:

2 komentarze

  1. Ciasto upieczone i bardzo szybko zjedzone. Polecam smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) :* Hehe no i u mnie nie postoi :) a czasem się na nie skuszę, bo robi się bardzo szybko :)

      Usuń

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram