Brownie z ciasteczkami Orito

Nigdy nie jadłam brownie, więc przyszedł czas spróbować :) ale moje nie jest tradycyjne - ma mniej cukru a i tak jest mega słodkie!:)


Składniki:

200 g czekolady gorzkiej z pomarańczą
165 g masła 82% tłuszczu
100 g cukru trzcinowego
3 jajka
2 żółtka
1 cukier wanilinowy
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka kakao
szczypta soli
21 ciasteczek orito (lub oreo;))

Sposób przygotowania:

Masło roztapiamy w rondelku na najmniejszym ogniu, cały czas mieszając. Zdejmujemy z palnika i dodajemy pokruszoną w drobne kawałki czekoladę - rozpuszczamy nadal mieszając, aby powstała jednolita masa. Odstawiamy do ostudzenia.
Jajka, żółtka, cukier brązowy i wanilinowy ucieramy mikserem na puszysty krem. Do ubitego kremu wlewamy masę czekoladową i mieszamy łyżką aż składniki dokładnie się połączą.
Mąkę, szczyptę soli i kakao mieszamy - wsypujemy do ciasta, dodajemy 1/4 pokruszonych ciasteczek i ponownie mieszamy łyżką, aż uzyskamy gładką masę.
Ciasto przelewamy do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (opcjonalnie: wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mąką), wyrównujemy i rozsypujemy pozostałe pokruszone ciasteczka.
Pieczemy 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Studzimy na kratce, kroimy zimny.

Rady:

Aby ciasteczka się nie przypaliły można włożyć do piekarnika pustą brytfannę - nad ciastem oczywiście :)

Zobacz także:

0 komentarze

Dziękuję za wizytę i każdy pozostawiony komentarz :)
Spodobał Ci się wpis? Udostępnij go! :) niech inni również zobaczą :)

Przygotowałeś potrawę wg mojego przepisu? Prześlij zdjęcie na adres e-mail: kolorowyprzepisownik@gmail.com, a ja umieszczę je na blogu :)

Instagram